Bloggtoppen.se Sport Sport SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen Blogglista.se BlogRankers.com

torsdag 15 januari 2009

Förkrossande siffror

SAS frikänns från ansvar i två av de tre haverierna under 2007 för flygplanstypen Dash8-Q400. Det framgår av haverikommissionens rapport, där producenten Bombardier uppmanas att ändra konstruktionen av planet. De första två olyckorna i Aahlborg och Vilnius berodde på att tillverkaren Bombardier inte tog hänsyn till allmänt kända "fysikaliska principer", heter det. Landningsställen på planen hade producerats av olika metaller som gjorde att det uppstod rost och korrosion. Det skriver danska Politikken i sin nätupplaga på onsdagen.

Det svenska kabinfacket ställer sig frågande till moderfacket Unionens utspel på torsdagen om att inte acceptera lönestopp och lönesänkningar. Redan i tisdags kväll bekräftade Pelle Gustafsson för Direkt att kabinfacket, som ingår i Unionen, hade tecknat ett nytt avtal med SAS ledning. Samtliga facken inom SAS-koncernen har nu skrivit på nya kollektivavtal, som kommer att ge besparingar på totalt ca 1,5 miljarder kronor. Unionen är å sin sida tydlig med vad som gäller. Inga lönesänkningar eller lönestopp är aktuella. Dessutom är det upp till Unionens förbundsstyrelse att fatta beslut om ändringar i kollektivavtalen, inte kabinfacket.

S&P Equity Research behåller rekommendationen köp på SAS-aktien och höjer riktkursen till 53 kronor från tidigare 52 kronor. Det skriver European Market Scope på onsdagen.

Budson - Öresauktioner och Lägsta budet auktioner

Det amerikanska pappers- och förpackningsbolaget Meadwestvaco utökar sitt besparingsprogram som syftar till att spara 250 till 300 miljoner dollar per år från och med mitten av 2010.

Vill du ha gratis biobiljetter?

2009 fick en mörk start i Sverige. Under januaris första 15 dagar varslades i snitt 455 personer – varje dag. Enligt Konjunkturinstituet är krisens botten ännu inte nådd. Fler varsel kommer och kraftigt försämrad arbetsmarknad väntas under de kommande två åren. Marcus Mossfeldt, som är nationalekonom på Konjunkturinstitutet, säger att myndighetens prognoser ser dystra ut. Arbetsmarknaden kommer att vara kraftigt försämrad både i år och 2010, säger han. Botten nås under 2010, Konjunkturinstitutets prognoser visar att det är under andra halvåret som läget kommer att stabiliseras. Marcus Mossfeldt tror att den svenska arbetsmarknaden återhämtning börjar 2011, det är först då som en positiv utveckling förutspås.

Skydda din privatekonomi mot arbetslöshet!

Vitvarujätten Electrolux varslar 125 personer i Mariestad och 77 personer i Motala om uppsägning. Förhandlingar med facken har inletts. Varslen motiveras med minskade volymer och vikande efterfrågan. När det gäller fabriken i Mariestad har även förenklade och effektivare rutiner bidragit till övertaligheten, enligt ett pressmeddelande från Electrolux. Och som om det inte vore nog, Finnveden Powertrain, leverantör till fordonsindustrin, varslar 226 anställda om uppsägning. Syftet är att anpassa produktionsnivån till hur läget är på marknaden. "Målet är att vi ska vara bättre rustade när högkonjunkturen väl är på plats", säger Jörgen Oldenstedt, VD på Finnveden Powertrain AB, i ett pressmeddelande.

Bingorecensioner


Europeiska centralbankens råd beslutade på torsdagen att sänka den viktigaste styrräntan med 50 punkter till 2,0 procent. Räntekorridoren ändras samtidigt 1,00-3,00 procent (2,00-3,00).

Marsmötet kommer att bli nästa viktiga ECB-möte. Februarimötet är alldeles för tätt för att göra några större ändringar. ECB kommer vid marsmötet att ta ställning till om räntenivån är den rätta med utgångspunkt från prisstabilitetsmålet. Men det troliga är att räntan kommer att sänkas ännu mer. Nollränta är inget omöjligt scenario även om det är en bit till dess, risken för att räntevapnets egg blir trubbigt är stor.Danska centralbanken hänger på ECB och sänker räntan med 0,75 procentenheter till 3,00 procent. Danskarna har en högre ränta än den närmaste omvärlden, vilket hänger ihop med att den danska centralbanken i höstas tvingades höja sin ränta för att försvara värdet på sin valuta som indirekt är kopplad till euron.


Tyskland största bank Deutsche Bank redovisar en rekordförlust för det fjolårets sista kvartal, 52 miljarder kronor. Rekordförlusten för Deutsche Bank överraskade Frankfurt-börsen. Kursen sjönk med nio procent på onsdagen. Förlusten för det sista kvartalet uppgick till hela 52 miljarder kronor, vilket för med sig en årsförlust på 43 miljarder kronor.

Axier.se - Aktietips som fungerar i både upp- och nedgång på börsen. Sedan 2001 har vi varit aktiva i börsens alla faser och lyckats leverera kloka råd till våra kunder. Bli kund du med. Gratis nyhetsbrev, testa idag

Wedins Skor och Accessoarer redovisar ett resultat före av- och nedskrivningar på 8,2 miljoner kronor för tremånadersperioden september–november. Det är en rejäl försämring jämfört med samma period året före då motsvarande resultat blev 27 miljoner kronor. Men efter skatt blev det en förlust på 4,7 miljoner kronor. Omsättningen sjönk från 222 miljoner till 209 miljoner kronor. Bolaget har idag 35 miljoner kronor i tillgänglig kredit inklusive checkkrediten. Det krävs därmed att försäljningen under den normalt lönsamma perioden december-februari blir bra för att undvika nya finansiella bekymmer.


På bara några få månader har utrikeshandeln gått i baklås i Östasiens annars så starka exportnationer. De senaste siffrorna visar branta fall för både export och import, och Kina ser just nu inte ut som ett hopp för exportörer som förlorat andra marknader. Och i går fördystrades Östasien av nya börsfall efter ett par veckor med viss återhämtning. Sedan november minskar Kinas utrikeshandel, framför allt importen, och därmed har en lång epok med extremt snabb expansion brutits. Bara sedan 1999 har Kinas export vuxit från knappt 200 miljarder dollar till över 1 400 miljarder, och nästan lika snabbt har importen växt. Och Kina är inte ensamt. Den globala nedgången slår nu hårt och snabbt mot handeln i hela Östasien.

Därmed undergrävs också hela det redan sviktande internationella handelsutbytet ytterligare, eftersom Kina, Japan, Sydkorea, Taiwan och Hongkong tillsammans svarar för närmare en femtedel av hela världshandeln. I Japan är utvecklingen för exporten nu värre än i Kina, delvis därför att den japanska yenen stigit så mycket. Exporten rasade i november med nästan 27 procent, och de preliminära siffrorna för december ser ännu sämre ut. I Sydkorea är läget också uppskakat. Exporten sjönk med drygt 17 procent i december, vilket dock var en aning mindre än fallet i november. I Taiwan har exportindustrin drabbats av rena dråpslaget, inte minst därför att Kinas elektronikindustri dragit ned sina inköp av kretskort, dataminnen och andra komponenter. Totalt sett rasade Taiwans export med 42 procent i december.

Jämför pris på dina resor!

Kina har gått om Tyskland och är nu världens tredje ekonomi efter USA och Japan. Tyskland behåller dock titeln exportvärldsmästare. Omkastningen är en följd av att statistikkontoret i Peking i onsdags korrigerade siffran för den kinesiska bruttonationalprodukten för 2007 till 3,5 biljoner dollar. Det gör att Kina går om Tyskland vars BNP för 2007 stannade vid 3,3 biljoner dollar, skriver Süddeutsche Zeitung på torsdagen. Bruttonationalprodukten utgör värdet av ett lands alla varor och tjänster och rankinglistan leds överlägset av USA med 13,8 biljoner dollar före Japan med 4,3 biljoner. Under 2008 har Kina drygat ut avståndet till Tyskland. Under de tre första kvartalen växte den kinesiska ekonomin med nio procent, medan Tysklands tillväxt för hela 2008 stannar vid 1,3 procent.

Däremot ser Tyskland ut att kunna titulera sig exportvärldsmästare för sjätte året i rad. Enligt preliminära siffror från världshandelsorganisationen WTO uppgick den tyska exporten till 1.377 miljarder dollar till och med november, 60 miljarder mer än Kina. Med tanke på ur den tyska exporten minskat under slutet av 2008 lär Tyskland bli av med sin förstaplats i år. Enligt Goldman Sachs kommer Kinas ekonomi att passera USA och bli världens största år 2040. Kina har dock långt kvar till resten av den industrialiserade världen när det kommer till bruttonationalinkomst, BNI. Där hamnar Kina på 132:a plats.

Merrill Lynch höjer riktkursen för Electrolux till 60 kronor, från tidigare 50. Merrill Lynch har också höjt sin rekommendation för Assa Abloy till köp från tidigare neutral. Citigroup sänker rekommendationen för Scania från behåll till sälj. Handelsbanken har sänkt riktkursen på Note från 50 till 25 kronor. Handelsbanken har också sänkt rekommendationen för Alfa Laval till öka från tidigare köp. Riktkursen 70 kronor upprepas. Credit Suisse sänker riktkursen för Sandvik från 59 till 47 kronor. Credit Suisse sänker riktkursen för ABB till 14 schweizerfranc, från tidigare 16.


Kärnkraften går mot en ny vår i stora delar av världen. Det tror Vattenfall och företagets nye rådgivare Hans Blix. Vattenfall hoppas nu på att få bygga nya reaktorer. Men i första hand i Storbritannien, inte Sverige. Vi är redo att bygga ny kärnkraft om möjlighet ges. Vi siktar på en ledande position globalt, säger företagets vd Lars G Josefsson. En eventuell nybyggnation i Sverige hänger också på elpriset. Just nu är priset för lågt i Sverige. Vi kan inte satsa på något som inte är lönsamt. I Storbritannien och Polen är priset högre och där skulle en satsning vara lönsam. Josefsson säger att Vattenfall kommer att lägga stor vikt vid ha så öppen dialog om säkerhetsfrågorna som möjligt.

Ett nytt oberoende råd för säkerheten har inrättats med bland andra förre utrikesministern och chefen för internationella atomenergiorganet (IAEA) Hans Blix som deltagare.Vinden har vänt för kärnkraften. England satsar på en ny generation, och nya verk planeras i USA. Italien kanske kommer att börja om på nytt med kärnkraften och Schweiz är på väg. I Asien byggs det som aldrig förr, säger Blix.Se Dagens Spel av mig

Läsa Dagens Inlägg:

Tvillingknocken
Skitdålig kvalité
Skandalen är ett faktum
Förkrossande siffror
Vinstras - men ändå bättre än väntat...
Vem vinner? Vem försvinner?
Skottsäkert
Probably the best beer in the world...
Google behöver mer googling...
Ras och åter ras...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 BloggRegistret.se Nätets bästa sajter!