Bloggtoppen.se Sport Sport SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen Blogglista.se BlogRankers.com

måndag 19 januari 2009

Porrkungens strid i rätten

Krigen lever fortfarande hos människorna här i östra Finland. Finlands näst största stad fram till andra världskriget, Viborg, ligger bara några mil bort på andra sidan ryska gränsen och var hemort för generalmajor Jukka Pennanens ­föräldrar och många andra som fick fly undan den sovjetiska armén. Vid den ryska gränsen står ­Finlands elittrupper beväpnade med Europas modernaste vapen för att avskräcka arvfienden Ryssland. Men samtidigt välkomnas en invasion av ryska shoppingturister som handlar för nära två miljarder kronor. Gränsen mot Ryssland är "Fredens gräns" i dag, och vi vill att den ska fortsätta vara det, säger Jukka Pennanen kommendör för Östra Finlands armé.

Gränsstaden Willmanstrand har gått förbi Helsingfors som "rysstaden" nummer ett i Finland med 650.000 besökare i fjol. Taxfree-försäljningen uppgick till motsvarande 1,8 miljarder kronor, och biträdande borgmästaren Tom Hultin som ansvarar för de ryska kontakterna ser stora expansionsmöjligheter. Det finns en växande medelklass som vill använda sina pengar. S:t Petersburg har blivit dyrt och man vet inte om det är fuskvaror man köper, säger Hultin. Någon ekonomisk kris märks inte ännu i affärerna utan utbyggnadsplanerna för fler gallerior fortsätter. Tom Hultin siktar redan på nästa steg med gemensamma rysk-finska forskningscentra. Katri Åkerman, expedit i en inredningsaffär, berättar om hur ryska kunder kommer med mycket stora bilar för att få med sig hela möblemang av de kända märkena. Östra Finland har också blivit ett trafikcentrum för den växande godstrafiken till Ryssland. Bilar och en mängd andra varor kommer med båt till finska hamnar och körs på lastbil till sina destinationer. På tio år har antalet resenärer som passerar gränsstationen fördubblats till 2,8 miljoner per år.

Om drygt två veckor inleds VM i Val d’Isère och plötsligt börjar vi känna igen henne. Anja Pärson – mästerskapsåkaren. Det finns en djävul inom mig och hon brukar vakna till liv när det hettar till, säger hon.

Anja kommer att ta medalj i VM, skulle inte bli förvånad om hon kommer att vinna VM-Guld.

Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's sänker på måndagen Spaniens kreditbetyg för långsiktig upplåning till AA+, med stabila utsikter, från tidigare AAA. "Nedgraderingen av kreditbetyget återspeglar våra förväntningar om att de offentliga finanserna kommer att lida i tandem med den förväntade nedgången i Spaniens tillväxtutsikter, och att de policymässiga svarsåtgärderna kan vara otillräckliga för att på ett effektivt sätt motverka de relaterade ekonomiska och skattepolitiska utmaningarna", skriver Trevor Cullihan, kreditanalytiker på Standard & Poor's, i pressmeddelandet.


Även Swedbank kommer att revidera ned EU:s BNP-utveckling i den prognos som presenteras på torsdag. Banken förutspår nu ungefär samma scenario som EU-kommissionen och det här innebär att det ser mörkare ut även för Sverige: Större delen av vår export går ju ändå mot Europa. Så vi får naturligtvis liknande effekter på svensk ekonomi, och det är framför allt investeringar och export som kommer att vika, säger Swedbanks chefsekonom Cecilia Hermansson. Att svenska statens finanser väntas klara krisen relativt bra ger oss också bättre förutsättningar för att kunna vända den ekonomiska utvecklingen, enligt Cecilia Hermansson. Det innebär att vi har lite mer ammunition och har möjligheter att också när vi går in i 2010 göra vissa målinriktade åtgärder, så att man förbättrar läget till exempel på arbetsmarknaden.


Gula tänder? - Vi har lösningen!


AMF-pension flaggar för att bolaget kommer att behöva sänka spararnas återberäringsränta och även minska utbetalningarna till kunderna som får pension från bolaget i dag. Fler bolag väntas följa efter men Alecta, med 1,7 miljoner kunder, och Folksam, med 2,5 miljoner kunder, kommer inte att sänka återbäringsräntan. Nej, eftersom vi har en konsolidering på över 100 procent, så ser det bra ut, säger Folksams vd Anders Sundström till DN.se. Folksams pensionsbolag, Folksam Liv och KPA har klarat börsnedgången relativt väl. Alecta, som har 1,7 miljoner pensionskunder, kommer inte att ta tillbaka pengar från spararna. I Alectas avtal med uppdragsgivarna, Svenskt Näringsliv och PTK, står det att Alectas sparare ska garanteras en viss nivå. Däremot är inte spararna garanterade att pensionen räknas upp med inflationen. Vi har precis som andra drabbats av finanskrisen. Vi hade inte tillräckligt för att i det finansiellt instabila läget kunna räkna upp pensionerna gentemot inflationen, säger Eric Österberg, kommunikationschef hos Alecta, till DN.se. I början av december gick därför Svenskt Näringsliv och PTK in med extrapengar till Alecta för att värdesäkra pensionerna inför 2009.


Övervikt ? Vi söker 20 personer som vill tappa all sin övervikt.


Finanskrisen har nått bokbranschen. I takt med att boken har blivit som vilken vara som helst har den också blivit mer konjunkturkänslig. Efter tio års ökning pekade bokförsäljningen nedåt 2008. Mellan 1998–2007 växte försäljningen med inte mindre än 41 procent, enligt Svenska förläggareföreningens statistik. En motor i tillväxten är bokmomssänkningen 2002. En annan att böckerna har blivit tillgängliga på ett annat sätt än tidigare. Men nu verkar den positiva trenden ha brutits. Enligt Kristina Ahlinder, vd på Förläggareföreningen, visar snabbstatistik att förlagen tappade runt 11 procent i försäljning under de första åtta månaderna 2008 jämfört med motsvarande period 2007.

Tidigare har man sagt att bokbranschen, till skillnad från annan detaljhandel, inte är så känslig för konjunktursvängningar. Den tiden verkar vara förbi. Maria Hamrefors på Norstedts tror att det har att göra med att boken nu är mer tillgänglig. Böcker har blivit mer som vilken vara som helst och säljs ju överallt. Drar man ned på sin allmänna konsumtion drar man även ned på sin konsumtion av böcker. Så det allmänna läget påverkar nu även bokbranschen, fast givetvis inte på samma sätt som försäljningen av bilar och elektronik. Kristina Ahlinder på Förläggareföreningen ser också orsaker inom branschen, som att de senaste årens intensiva priskonkurrens från nya försäljningsställen, som nätet och stormarknader, har gjort det tuffare för de traditionella bokhandlarna. Dessutom varierar utgivningen från år till år. Att 2007 blev ett toppår kan man bland annat tacka storsäljare som den avslutande delen i Stieg Larssons Millennium-serie och den sista Harry Potter för. 2008 hade inga lika självklara dragplåster.


Budson - Öresauktioner och Lägsta budet auktioner


Ryske finansministern Alexej Kudrin sade på måndagen att han förutspår att oljepriset i år hamnar under internationella energiorganet IEA:s prognoser på lite mer än 40 dollar (cirka 325 kronor) fatet.

Råvaruanalytikern Jeffrey Currie på Goldman Sachs Group väntar sig en "snabb och våldsam återhämtning" i energipriserna, inklusive olja, under andra halvåret i år. Goldman Sachs tror att den globala efterfrågan på råolja minskar med 1,6 miljoner fat per dag under 2009, samt att Opec fullföljer 75 procent av de utlovade produktionsminskningarna. Det kan vara så att oljepriset redan nått sin lägsta punkt, enligt Goldman Sachs. Det sade han på en konferens i London på måndagen, skriver Bloomberg News.

Den nya flugan mobilt bredband har lett till allt fler klagomål från konsumenterna. Mellan 2007 och 2008 mer än fördubblades antal ärenden till totalt 603 hos Konsumenternas Tele- och Internetbyrå (KTIB). Konsumenternas problem med IP-baserad telefoni ökade också, med 16 procent fler klagomål till 721 ärenden hos KTIB

Skydda din privatekonomi mot arbetslöshet!


En tavla som Rysslands premiärminister Vladimir Putin målat såldes i helgen för 37 miljoner rubel (9,5 miljoner kronor) vid en välgörenhetsauktion i S:t Petersburg. Målningen, föreställande ett snöfall sett genom ett fönster, hade först skissats av Putin och sedan slutförts av en yrkeskonstnär innan Putin fullbordade den med en yvig signatur. Tavlan presenterades vid auktionen med orden "här är en ny artist", varpå budgivningen började på 20.000 rubel - samma som övriga objekt. Många i publiken såg det som "trams med småpengar" och hade krävt ett startutrop på fem miljoner rubel.

Peter Forsberg är ute på isen igen. Och foten tycks hålla. Enligt SVT Sport har Peter "Foppa" Forsberg under stort hemlighetsmakeri gått på is för att testa sin fot. Han ska ha kört med Modos A-juniorer och veteraner. Enligt Hasse Andersson handlar det dock inte om någon hemlig träning och att Forsberg ska ha tränat med juniorerna känner han inte heller till. Det jag vet är att han har kört i två, tre veckor med veteranerna. Det är (Magnus) Wernblom bland annat och det är 23.30 på kvällarna. Det har inte varit hemligt, det går inte att ha några hemligheter här, säger han.

Måtte foten hålla för en sista avskedsfreställning, det är han värd. Det skulle vara underbart om han fik avsluta sin karriär med ett OS-guld i Vancouver. Det ver pricken över i...

Selected Gadgets - MrGizmo.se

Citigroup har Tele2 på sin topplista över köpvärda operatörsaktier, med placering efter Vodafone. Citigroup motiverar sin köprekommendation för Tele2 med att styckningsvärderingen för bolagets 17 operativa licensregioner i Ryssland har en värdering som ligger 25 procent lägre än motsvarande värderingar för jämförbara ryska mobiloperatörer. Banken har en riktkurs på 90 kronor för Tele2:s aktie. På måndagsförmiddagen handlades Tele2-aktien till kursen 70 kronor.


Axier.SE - Nya analyser varje dag, följ utvecklingen av OMX, Ericsson, H&M, ABB mfl. Analyserna kommer innan handeln öppnar för dagen.


Flygbolaget SAS har skrivit ett avtal med oljejätten Statoil Hydro. Avtalet som gäller flygresor för Statoil Hydros anställda är treårigt, med möjlighet till två års förlängning, är värt nästan tre miljarder norska kronor, enligt ett pressmeddelande.

Jämför pris på dina resor!

Efter Tony Rickardsson och Annika Sörenstam har Robert Gustafsson hittat sitt nya offer att driva med. Ara Abrahamian. Han ska hyllas… fast på mitt sätt, säger galans humorkung. Robert Gustafsson, 44, står för humorinslagen – vilket han tycker är lättare än någonsin. Det var ett oerhört tunt idrottsår för Sveriges del vilket ger mig öppet mål rent humormässigt, säger han. Aras kupp i OS är omöjlig att inte kommentera. För mig är Ara förra årets största svenska idrottshjälte, säger komikern.

Är det någon som inte tror att Gusafsson kommer in i trikåer?

Den tyska kemijätten BASF globala försäljning minskade väsentligt i december och efterfrågan på samtliga produkter har inte tagit fart under första halvan av januari, då bolagets kunder fortsätter att minska sina lager. BASF:s styrelseordförande Jürgen Hambrecht ser inga signaler på någon vändning och att bolagets utsikter anses svåra att förutspå. Han ser inte att de ekonomiska förutsättningarna kommer att förbättras de kommande månaderna. BASF ser därför att en ytterligare reducering av arbetsstyrkan kan vara nödvändig och sänker nu sitt kapacitetsutnyttjande i samtliga anläggningar. Bolaget accelererar även sitt omstruktureringsprogram, framgår det. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Färgfabriken har fått en ny konstnärlig ledare. Joachim Granit bekräftar för Sveriges Radios "Kulturnytt" att han och den administrativa chefen Pernilla Lesse fått styrelsens uppdrag att leda Färgfabriken, som en "interimslösning tills allt fallit på plats". Joachim Granit är konstnär och har tidigare varit projektledare för konsthallen Färgfabriken i södra Stockholm. Pernilla Lesse blir ekonomiskt ansvarig och tillsammans tar de över ledningen för Färgfabriken efter den före detta vd:n Jan Åman. Det var i början av december som Jan Åman avgick, efter anklagelser om att han använt stiftelsens pengar till egna ändamål.


Berth Milton, också känd som porrkungen, kräver Kaupthing bank på över 80 miljoner kronor i skadestånd för en mäklares misslyckade aktieaffärer. Affären går ända tillbaka till tiden då banken hette Matteus, strax innan den blev uppköpt av Kaupthing. Milton hävdar att bankens agerande i samband med Kingstonhärvan stoppade Private Media Group från att göra en listning på Frankfurtbörsen och få in 70 miljoner dollar på en kurs som då låg på nio dollar per aktie, enligt Ålandstidningen. Milton och hans bolag Kingston Finance förlorade målet i tingsrätten. Men domen överklagades och i detta nu utkämpas striden i Svea Hovrätt.

I en längre intervju med Ålandstidningen ger Bert Milton sin syn på rättegången där han uttrycker sina minst sagt upprörda känslor. Det är en principsak. I Sverige tror alla att man kan göra i princip hur som helst mot mig. Och banker generellt i Sverige har kunnat trampa ner vem som helst. Jag känner många som inte haft möjligheten att kunna försvara sig, säger han till Ålandstidningen. Mäklaren som skötte affären ska enligt Milton ha tjänat 18 miljoner kronor på Kingstondepån åt banken. Mäklaren fick sedermera sluta vid Kaupthing. Ålandsbanken som håller på att förhandla om att ta över Kaupthing kan alltså i teorin få ärva problem som uppstod innan ens Kaupthing kom in i bilden. Och fallen kan bli fler om Berth Milton vinner i hovrätten. Om Kingston skulle ha framgång i hovrätten är det mycket troligt att Private stämmer vidare. Då handlar det om belopp i miljardklass, säger Milton till Ålandstidningen.



Läs Dagens Inlägg:

Kalla(r) sig numer Jerringprissegrare...
Otroligt Doderbra!
Snart har du ett chip i armen...
Porrkungens strid i rätten
Obamamania
Två helt sanna norgehistorier...
Snart kommer den största boomen i världshistorien!
Zlatan knäckt av ryttare...
Tv har blivit amatörernas afton


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 



BloggRegistret.se Nätets bästa sajter!