Utrikesutskottet i USA:s senat godkände på torsdagen Hillary Clinton som utrikesminister, med röstsiffrorna 16-1. Endast republikanen David Vitter, som under förhören med Clinton ställde ingående frågor om hennes makes, förre presidenten Bil Clintons, stiftelse röstade emot. Clinton måste även godkännas av hela senaten. Det kommer att ske efter det att Barack Obama installerats som president på tisdag nästa vecka, men det ses mest som en formalitet.
Statens budgetunderskott blir större än väntat. Därför skriver Riksgäldens upp prognosen för hur mycket staten behöver låna de närmaste två åren.
Många lägger skulden för Lettlands svåra ekonomiska kris på de svenskägda bankernas billiga utlåning under flera år. Och enligt transportministern tycks bankerna nu försöka sko sig på vanligt folks bekostnad i krisen. De största bankerna har tjänat två miljarder lat (drygt 30 miljarder kronor) här och de bör återinvestera pengarna på den här marknaden och inte ta hem dem till Skandinavien, sade en upprörd Slesers i tv-kanalen LNT tidigare i veckan. Ministern menar att bankerna bör "läxas upp" för ovillighet att samarbeta för att lösa Lettlands akuta ekonomiska kris.
Övervikt ? Vi söker 20 personer som vill tappa all sin övervikt.
För fyra år sedan var Edward af Sillén, projektkoordinator för Melodifestivalen. Han utmålades också som den självklare efterträdaren den dagen Christer Björkman kunde tänka sig att abdikera från tronen som tävlingsansvarig. Så kom stormen. Efter att ha skrivit nedlåtande om Pernilla Wahlgren och kritiserat Charlotte Perrelli på ett medlemsforum på QX.se tvingades Edward af Sillén lämna sitt uppdrag. Nu är han tillbaka som manusförfattare och redaktör för Melodifestivalen. Han känner inte att den tidigare kallduschen hämmar honom i hans arbete och är glad att vara tillbaka under SVT:s Melodifestivalsflagg. Jag har ju jobbat som manusförfattare och regissör de senaste åren och det känns kul att nu göra det för Melodifestivalen. Melodifestivalodds
Jag hoppas att han kommer att skriva bättre manus än vad Petra Mede själv brukar skriva...men det kan ju i för sig inte vara så svårt.
Sveriges förhoppningar om en fin placering på herrsidan grusades redan på första rundan då David Ekholm behövde använda fyra extraskott och dessutom tvingades till en straffrunda. Sverige växlade som 14:e lag, en dryg minut efter ledande Norge. På andra sträckan klarade Mattias Nilsson av det liggande skyttet, men vid stående fick han stora problem och fick åka två straffrundor vilket gjorde att Sverige tappade till 15:e plats. Björn Ferry och Carl-Johan Bergman åkte upp Sverige till en slutlig nionde plats.
Det kan gå hur som helst i VM. Jag hoppas på uselt väder och jobbiga förhållanden, för de svenska skyttarna på första och andra sträckan kommer att missa ändå och då är det bättre att de andra lagen också missar, för när det är så här bra förhållanden då har Sverige ingen chans. De blir direkt frånåkta men om förhållandena är jobbiga för de andra nationerna så att de också missar då har Sverige chansen.
Omkring 900.000 företagare får i dagarna brev från Skatteverket med uppmaningen att inte betala in för mycket skatt i år. Om du riskerar att betala in för mycket preliminärskatt - jämka i stället, lyder uppmaningen. "Vi vet att många företag har lönsamhetsproblem på grund av finanskrisen och den vikande konjunkturen. Därför är det viktigt att tänka på möjligheten att jämka preliminärskatten om exempelvis vinsten kommer att minska under 2009", skriver Skatteverkets generaldirektör Mats Sjöstrand. Varje år begär ungefär 200.000 företag skattejämkning. Skatteverket tror att det i finanskrisens spår kommer att bli många fler än vanligt.
På ett år har Eniro-aktien fallit med 78 procent och tillhör därmed börsens sämsta. Förutom en osäkerhet kring Eniros gamla kassako, katalogerna, tyngs bolaget av en hög skuldsättning och stora goodwillposter. Skuldsättningen är på väg mot att uppgå till fem gånger vinsten före avskrivningar (ebitda) vilket är högt. Bolagets vd Jesper Kärrbrink verkar dock inte vilja basa över ett bolag som bara ska spara. Han flaggade i december för att bolaget ska investera 200-250 miljoner kronor i onlineprodukter.
Eniro har många mål på sin himmel. I dagsläget ser det mycket dystert ut, en produktkatalog som hela tiden tappar mark mot konkurrenter och kassakon papperskatalogerna minskar hela tiden. På sikt är Kärrbrinks investeringar på nya onlineprdukter rätt steg, men det som är svårt att uppskatta är hur dessa prdukter kommer att slå. När det gäller media på nätet är gränsen mellan succé och fiasko hårfin. Eniro satsar en hel del utomlands och det är potentialen finns, dock har bolaget inte visat någon större succé än så länge. Jag tror att Eniro kommer att flukturera en hel del under en lång tid famöver. Lyckas man pricka in dessa svängningar då kan man göra en bra förtjänst, men så länge produktkatalogen inte visar den stabilitet som man kan önska ska man vara medveten om att en investering i Eniro är ett högriskprojekt.
Axier.se - Aktietips som fungerar i både upp- och nedgång på börsen. Sedan 2001 har vi varit aktiva i börsens alla faser och lyckats leverera kloka råd till våra kunder. Bli kund du med. Gratis nyhetsbrev, testa idag
SVT:s programdirektör Annie Wegelius sålde aktier för en halv miljon – utan att deklarera affären. Nu krävs hon på hundratusentals kronor av Skatteverket. Det är en privat angelägenhet som inte har med SVT att göra, säger hon till Aftonbladet. I ett beslut från Skatteverkets utlandsenhet den 15 december förra året upptaxeras Annie Wegelius med 267 898 kronor. I den summan ingår 76 542 kronor i skattetillägg – en sorts straffavgift. Enligt Dagens Media har programdirektören undanhållit kapitalinkomster och förmögenhet för åren 2003-2006. Annie Wegelius skatteslarv ses inte med blida ögon av kanalens profiler. Så här får det inte gå till, säger Sverker Olofsson, programledare för ”Plus”. ”Plus”-profilen menar att man måste vara noggrann som programdirektör. Jag tycker att det är viktigt att man följer samhällets regler. Du, jag och inte minst hon som har en bra inkomst och är i en hög, arbetsledande position, säger Sverker Olofsson. Anders Nord, programledare för miljöprogrammet ”2020” tycker att Annie Wegelius har klantat sig. Ja, det är klantigt och synd. Det är viktigt att hålla koll på sina affärer när man är en så pass högt uppsatt person inom ett stort och förtroendeingivande företag. Så där får man inte bete sig när man sitter så högt, säger han.
Budson - Öresauktioner och Lägsta budet auktioner
Segertåget för "Mamma mia!" fortsätter. Nu har Abbamusikalen nominerats till tre priser på den brittiska filmgalan Bafta. Björn Ulvaeus och Benny Andersson kan vinna priset för bästa musik på galan den 8 februari och dessutom kan "Mamma mia!" ta hem priset för bästa brittiska film samt ett specialpris till producenten Judy Craymer. Flest nomineringar har gått till "Slumdog millionaire" och "Benjamin Buttons otroliga liv", elva stycken vardera.
Vill du ha gratis biobiljetter?
Lego ger sig in i teknikbranschen. Tillsammans med företaget Digital Blue lanseras en serie digitala legoprylar för barn. Först ut är en digitalkamera och en MP3-spelare. Dessvärre går prylarna inte att plocka isär utan fysiskt våld. Några specifikationer har ännu inte släppts, men prislappen beräknas landa på runt 600 kronor för kameran. USA-lansering blir det under sommaren, om produkterna kommer till Europa är i dagsläget oklart.
Nu syns en möjlig ljusning för många av de tiotusentals barn som hamnat hos inkassoföretag för obetalda vårdavgifter. Landstinget i Stockholm överväger att skriva av skulder för cirka 5.000 barn. En kartläggning från Datainspektionen i november visar att nära 80.000 barn i Sverige blivit skuldsatta efter att ha köpt exempelvis skolfoton, prenumerationer eller efter vårdbesök som de uteblivit ifrån. Efter årsskiftet blev det svårare för föräldrar att skuldsätta sina barn gentemot privata företag. Men lagändringen är inte retroaktiv och gäller heller inte skulder från den offentliga sektorn.
Hur mycket är bilen värd? Köpa, sälja eller endast nyfiken. Fordonsvärderingen ger dig svaret.
Elitserien är rekordjämn. Men är den bra eller dålig? Experternas dom är hård: den är för dålig. Det är för lite konstruktivt spel. Därför har inget lag lyckats rycka ifrån, säger Leif Boork om den här elitserien. Aldrig tidigare har elitserien varit så jämn: det skiljer 24 poäng mellan ettan Linköping och tolvan Södertälje, dock med en match mindre spelad. Teoretiskt kan faktiskt alla de tolv lagen vinna den jämnaste elitserien någonsin sedan trepoängssystemet infördes säsongen 1998–99. Experternas dom är hård: elitserien är jämn för att den är relativt dålig. Vi har en mellangeneration i svensk hockey som tyvärr saknar spelsinne. De spelarna har helt enkelt tillbringat för mycket tid i gymmet och för lite tid på isen. Det spelar ju faktiskt ingen roll hur stark du är om du inte vet hur du ska passa pucken eller gå mot mål, anser Calle Johansson. En av orsakerna till att spelare som Fredrik ”Linkan” Bremberg (Djurgården), Niklas Andersson (Frölunda) och Johan Davidsson (HV71) står sig så bra är att de är unika spelartyper, konstruktiva spelare som vet vad de ska göra med pucken, säger Boork.
Det är bara att hålla med. Elitserien är spännande men kvalitén är inget vidare. tyvärr kommer nog kvalitén vara sämre ett par år innan de lovande juniorkullarna slår igenom. Trots allt ahr Sverige några riktigt bra kullar som kommer att föra fram svensk hockey till en tätposition igen.
Ryssland förre president Vladimir Putin, som nu är premiärminister i landet, har slagit sig in på konstnärsbanan för den goda sakens skull. En målning av Putin, föreställande ett fönster med mönstrade gardiner med utsikt över en snöstorm, visades upp på en välgörenhetsauktion i St Petersburg i veckan. Pengarna ska gå till behövande barnsjukhus, skriver brittiska The Independent.
Putin har ju gjort så många tavlor så han borde vara van...
VA har analyserat investmenbolagen Investor och Industrivärden och riskkapitalbolagens verksamhet utanför börsen. Investor är ett bolag som börjar agera mer och mer utanför börsen och VA menar att det är ett kliv som även Industrivärden måste ta. För den som är intresserad av Investmentbolagens framtida betydelse har jag sammanställt de tre artiklarna.
Wallenbergs maktbolag Investorhar kvar hela intäkten från de sålda aktierna i Scania och OMX, och startar 2009 med 11 miljarder kronor netto i kassan – ironiskt nog samma belopp som Industrivärden har netto i skulder. Investor är nästan oförskämt flexibelt att göra attraktiva investeringar. I bokslutet 2007 skrev Börje Ekholm att skuldsättningen maximalt får stiga till 25 procent, men bara för en kort tid eftersom hög skuldsättning minskar friheten att göra bra affärer: ”Ett större börsfall skulle till exempel kunna tvinga oss att avyttra innehav på låga nivåer för att undvika en dramatisk ökning av skuldsättningen.” Börje Ekholms resonemang innebär att högt skuldsatta Industrivärden kan tvingas sälja aktier, även om Anders Nyrén förnekar det. Och om Industrivärden tvingas sälja aktier, vill Investor köpa dem?
Ericsson är det enda innehav som Industrivärden och Investor har gemensamt. Industrivärden är tredje största ägare i Ericsson med 74,4 miljoner A-aktier, motsvarande 2,3 procent av kapitalet och 13,3 procent av rösterna. Den posten är värd 4,8 miljarder kronor. Investor är redan största ägare i Ericsson med 5,1 procent av kapitalet och 19,4 procent av rösterna. Om de köpte Industrivärdens
aktier skulle de överskrida 30 procent av rösterna och därmed tvingas lägga bud på hela bolaget. Det är en otänkbarhet. Ericsson värderas till 200 miljarder kronor.
Maktbolaget Industrivärden pressas stenhårt av det rådande ekonomiska läget. Utdelningarna från portföljbolagen ser ut att minska med minst 1 miljard kronor i vår. Flera av flaggskeppen i portföljen, däribland Volvo och Handelsbanken, riskerar att byta utdelning mot nyemission. ”Vårt finansiella handlingsutrymme är i dag begränsat”, säger Industrivärdens vd Anders Nyrén. I början av januari är Industrivärdens porfölj värd 37 miljarder kronor, mindre än hälften av värdet i mitten av juli 2007 när finanskrisen började anas. Nettoskulden har stigit till 11 miljarder kronor och utdelningarna från portföljbolagen är avgörande för att betala räntorna på lånen.
Lånen är bundna på i genomsnitt 4,6 år med en genomsnittlig ränta på 4,7 procent. Det innebär en räntekostnad på 500 miljoner kronor per år. I fjol fick Industrivärden 2,9 miljarder kronor i utdelningar från sina portföljbolag. Det täckte räntekostnaden på 500 miljoner kronor och lämnad utdelning till Industrivärdens egna aktieägare på 1,9 miljarder kronor, med ett överskott i kassan på 500 miljoner kronor. Handelsbanken, Sandvik och Volvo väntas minska utdelningarna i vår. Om Volvo eller Handelsbanken tvingas göra nyemission är det troligt att utdelningen uteblir. Teoretiskt räcker det att Industrivärden får 600 miljoner kronor i utdelningar från sina portföljbolag för att täcka räntor och förvaltningskostnader, det vill säga en femtedel av utdelningarna i fjol.
Problemet är att bara en liten nedgång i utdelningar innebär att Industrivärden inte har några nya pengar att investera för. De är redan skyldiga banken 10,6 miljarder kronor netto. Och själva grundprincipen i ett investmentbolag är att ha en buffert när förmånliga investeringar dyker upp i finanskrisens spår, eller befintliga portföljbolag tvingas göra nyemission. Industrivärden måste vara berett att ställa upp i nyemissionerna för att ägandet inte ska spädas ut. Lägre utdelningar från portföljbolagen innebär också lägre utdelning till de egna aktieägarna vars tålamod redan prövats med en halverad aktiekurs senaste året...
Traditionella investerare hånar säkert de huvudlöst högt belånade investeringarna i onoterade bolag. Men de traditionella investerarna på börsen bör akta sig för att kritisera nytänkarna innan de sett över sin egen affär. Den stora lärdomen av finanskrisen är att onoterade bolag inte kan belånas i samma utsträckning i framtiden, men för värdeskapande är det fortfarande en överlägsen ägarform.
De som verkligen behöver ompröva sin strategi är de renodlade investmentbolagen som bara äger börsaktier: Industrivärden, Melker Schörling och Svolder. De andra investmentbolagen har redan breddat sig i varierande grad. Öresund har hittills bara investerat några miljoner kronor i onoterade jeans och fakturatjänster, medan Investor har över en fjärdedel av sina tillgångar utanför börsen sedan de sålde aktierna i Scania och OMX. Efter finanskrisen blir det än mer problematiskt att motivera sin existens som renodlat investmentbolag i börsaktier.
Risken är att ett investmentbolag som bara investerat i börsaktier går emot bolagens bästa och kräver högre utdelning än vad börsbolaget mår bäst av i nuvarande läge. Ett renodlat investmentbolag är nämligen helt beroende av utdelningen från sina portföljbolag för att i sin tur kunna ge sina egna aktieägare en god utdelning, vilket blivit deras underförstådda konkurrensfördel bland alla andra börsbolag. Ett investmentbolag med ett ben utanför börsen är mer flexibelt och kan motivera sitt ägande och eventuella svackor i avkastningen med att det bygger för framtiden.
Se Dagens Spel av mig
Läsa Dagens Inlägg:
Tvillingknocken
Skitdålig kvalité
Skandalen är ett faktum
Förkrossande siffror
Vinstras - men ändå bättre än väntat...
Vem vinner? Vem försvinner?
Skottsäkert
Probably the best beer in the world...
Google behöver mer googling...
Ras och åter ras...
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar