Bloggtoppen.se Sport Sport SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen Blogglista.se BlogRankers.com

onsdag 14 januari 2009

Bra med finanskris

Det kan dröja till 2012 innan de ledande europeiska bankerna har återställt sina finanser till historiska långsiktiga nivåer. Den bedömningen gör S&P Equity Research i en analys om utsikterna för aktier under 2009 med titeln "Enter the water, but stay close to the shore for now". I analysen skissar analytikern Robert Quinn upp ett scenario för bankerna som talar om att det krävs tre år av normaliserad tillväxt för att bankerna på egen hand ska återställa kapitalet. Alternativet är omedelbart kapitaltillskott från aktieägarna eller från ländernas regeringar, där S&P Equity Research ser den senare kapitalkällan som den primära. Behovet av kapitaltillskott anges till cirka 150 miljarder euro.

Analysen, som täcker den europeiska aktiemarknaden i stort, har annars en positiv syn på utsikterna för innevarande år. Åtminstone för året som helhet. S&P Europe 350 index spås ge en avkastning på 31 procent, där uppgången främst väntas komma under den senare delen av året. Någon riktig börsyra är dock inte att vänta, menar S&P Equity Research. "Även om avkastningen ser betydande ut kommer vi ändå att landa 34 procent under toppen från juli 2007", skriver Robert Quinn och pekar på de osäkerhetsfaktorer som kvarstår, inte minst frågan om hur lång tid det kommer att ta för bankerna och hushållen att återställa finanserna. S&P:s ekonomer räknar med att BNP-tillväxten i Euroområdet blir -1,8 procent 2009. För Storbritannien är bedömningen att BNP minskar med 2,2 procent. Aktieanalytikerna på S&P Equity Research förutspår att bolagsvinsterna faller 25 procent i år och 5 procent 2010.


Betaltjänstbolaget Dibs rapporterar en stark utvecklingstrend för julhandeln på nätet. Enligt betaltjänstbolaget Dibs summering av julhandeln 2008 var tillväxten fortsatt stabil då nordiska konsumenter ökade sina julinköp på nätet med 15 procent i värde och antalet transaktioner ökade med 25 procent.


Allergan som utvecklade anti-rynkmedlet Botox lanserar snart en ny skönhetsprodukt som ska göra ögonfransarna längre. Latisse. Det är namnet på den nya receptbelagda produkten från Allergan som lanseras i slutet av januari, skriver New York Times. I en värld där människor, kvinnor framförallt, spenderar runt 40 miljarder kronor på mascara menar andra att Latisse kan vara det största som hänt den kosmetiska medicinindustrin sedan just botox.

Övervikt ? Vi söker 20 personer som vill tappa all sin övervikt.

Fastighetsägaren Freeharbour P.M.S. Assets AB, som äger den fastighet på Gärdet som ockuperades av byggnadsarbetare i november, har begärts i konkurs. Flera entreprenörer har stora krav på bolaget, skriver tidningen Byggnadsarbetaren på nätet. Freeharbour P.M.S. Assets AB har skulder på cirka 30 miljoner kronor för de arbeten som har utförts i fastigheten på Gärdet.


En av Sveriges största marknadsplatser för konst, auktionshuset Bukowskis, har drabbats av finanskrisen. Ett tjugotal personer tvingas att lämna företaget som förra året hade 65 anställda.

Spela Lotto Gratis!

Detaljhandelns försäljning i USA minskade med 2,7 procent i december, jämfört med månaden före.Analytiker hade räknat med att försäljningen skulle ha sjunkit 1,2 procent jämfört med föregående månad, enligt Bloomberg News sammanställning. Detaljhandeln exklusive bilar sjönk 3,1 procent, analytikerna hade väntat en minskning med 1,4 procent.Hollywood välkomnar krisen. Inte nog med att biobesöken i regel ökar när finansmarknaden viker. Den inneboende dramatiken i "de hårda tiderna" blir även ett välkommet tema på bioduken och i tv-rutan. I USA har populära tv-serier som "Ugly Betty" och "Desperate housewives" redan vävt in sidohistorier som tar upp krisen. Den amerikanska filmbranschen ser med optimism på finanskrisen - historien har visat att hårda tider försätter konsumenterna i ett större behov av verklighetsflykt. Efter den stora börskraschen på Wall Street i slutet av 20-talet ökade biobesöken med 60 procent på ett år.

Många projektledare på filmbolag, har avslöjat att manus som tar upp finanskrisen klättrar på dagordningen, avslöjar en anonym Hollywoodagent till nyhetsbyrån Reuters. Men finanskrisen är inte helt oproblematisk ens i Drömfabriken. Finansiärer är mer benägna att dra sig ur projekt, av alla självklara skäl. Tidspressen som infaller när man behandlar ett aktuellt ämne gör att många verk framstår som "hafsiga". Dessutom blir i regel Bäst-före-datumet kortare.

Vill du ha gratis biobiljetter?Nortel-aktien är handelsstoppad i New York efter besked att bolaget ansöker om konkursskydd. Nortel Networks ansöker om konkursskydd i delstaten Delaware. Aktien är handelsstoppad i New York. Kanadensiska Nortel Networks avser att driva vidare sina verksamheter utan avbrott. Det skriver Nortel i ett pressmeddelande med anledning av att bolaget idag lämnat in en ansökan för konkursskydd enligt Chapter 11 i delstaten Delaware. Bolaget har tillräckligt med kontanter för att finansiera den pågående verksamheten, enligt Nortel. Det skriver Bloomberg News på onsdageseftermiddagen.

Bolaget bildades år 1895 och har i över hundra år slagits med Ericsson bland operatörer världen över. Ett tag var Nortel tillsammans med amerikanska Lucent, numera fusionerat med franska Alcatel, att betrakta som Ericssons två huvudrivaler, med starka positioner inte minst på den nordamerikanska marknaden.


På två år har utbetalningarna av a-kassa halverats och uppgick i fjol till 13,6 miljarder kronor. En till i höstas bättre arbetsmarknad samt en uppstramning av reglerna ligger bakom, enligt Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF).


Göteborgsföretaget Vitrolife som är en av världens främsta tillverkare av provrörsbefruktningshjälpmedel försöker ta över heads-on konkurrenten Medicult som har sin verksamhet i Danmark, men är noterat i Norge. Till skillnad från Vitrolife som bara föll med 10 procent under fjolåret tappade Medicult halva börsvärdet under 2008. Det är en viktig anledning till att Vitrolife som storägs av investmentbolaget Skanditek nu lägger ett aktiebud på Medicult. Affären har också sina logiska poänger, framför därför att Medicult står inför en storinvestering i en ny produktionsanläggning samtidigt som Vitrolife har ledig produktionskapacitet i såväl fabriken i Kungsbacka som den i Denver i USA.


Tom kassa och stora ägarlån spökar redan i ett dussin stora företag i riskkapitalsektorn. Och fler väntas dyka upp, enligt branschfolk. Björn Hallin, chef för företagsaffärer på revisionsfirman KPMG, berättar hur priserna för portföljbolagen drog i väg upp till 9–11 gånger årsresultatet innan finanskrisen slog till. Och när det rullade på som värst låg belåningsgraden i snitt på 70 procent av priset. Nu är läget radikalt annorlunda. Många branscher har gått in i väggen och lågkonjunkturen ser ut att bli lång och djup. Då sitter du där utan kassaflöde att betala räntorna med, säger han. Mycket av sektorns sanering sker i det tysta, då börsens redovisningsregler inte gäller. Det finns inget egenvärde för riskkapitalbolagen att det blir känt att de här sakerna händer, säger Hallin. Korrigeringen syns tydligt i hur riskkapitalister med pengar att köpa nya bolag för nu bemöts i finansvärlden. Tidigare kunde man låna 65–80 procent av köpeskillingen. Nu är man nere under 50 procent, kanske ännu lägre i vissa fall, säger Michel Eriksson, ansvarig för företagsaffärer på Pricewaterhouse Coopers i Sverige. När tror ni det släpper? 2009 tror jag blir tufft. Vi har en förhoppning om att det vänder 2010.Analytiker som Ny Teknik har pratat med ser fem nya utmaningar för Ericsson i år - fem viktiga möjligheter trots krisen som annars sätter villkoren 2009. Viktigast är hur bra Carl-Henric Svanberg lyckas med charmoffensiven i Kina. Där ska 3g-kontrakt på över 300 miljarder kronor delas ut de närmaste två åren. Utmaningen är extra stor, eftersom hela telekomsektorn i Kina omstrukturerades förra året. Viktiga hållpunkter under året är också fördelningen av världens första 4g-kontrakt. En tredje utmaning är att få fart på försäljningen av utrustning till fasta nät. En nyckelprodukt är dotterbolaget Redbacks routrar, en viktig pusselbit i satsningen på nästa generations nät. Finanskrisen gör det också än viktigare att lyckas på tillväxtmarknaderna under 2009. Problembarnet Sony Ericsson är en annan utmaning. Aktiemarknaden förutspår att Sony Ericsson redovisar en rörelseförlust på strax över 400 miljoner kronor för helåret 2009. Och förlusterna tvingas Ericsson och Sony att dela på.

Sämre julhandel och krympande marknad för 2009 gör det darrigt värre inför mobilrapporterna. Mobiljätten Nokia har redan tvingats varna två gånger för lägre vinst. På fredag presenterar Sony Ericsson sin rapport. Sony Ericsson väntas visa en förlust på 124 miljoner euro före skatt det fjärde kvartalet, enligt en sammanställning från nyhetsbyrån SME Direkt. Och framtiden ser dyster ut. Sony Ericssons vd, Dick Komiyama, tror att marknaden totalt sätt faller med 5 till 6 procent under 2009.


Vattenfall har tecknat avtal med Fabege om att hyra cirka 43 000 kvadratmeter kontor i Arenastaden, området kring den nya nationalarena för fotboll som byggs i Solna. Kontraktet löper på 12 år med ett årligt hyresvärde på cirka 100 miljoner kronor. Kostnaden för att bygga lokalerna beräknas till 1 150 miljoner kronor och finansieringen är klar, enligt ett pressmeddelande från Fabege. Byggnaden ska vara färdigställd under tredje kvartalet 2012.

Förnyad oro för kreditförluster och nyemissioner leder till nya kraftiga kursfall för de svenska storbankerna. Osäkerheten är väldigt, väldigt stor, säger analytikern Fredrik Gutenbrant. Banksektorn tog ordentligt med stryk efter först en vinstvarning från Deutsche Bank och under spekulationer om att HSBC kan vara i behov av en rejäl höjning av sitt egna kapital. Vid stängning hade Stockholmsbörsen rasat med 5,2 procent till 622,6. Det är rädsla som styr nu, det är ett fenomen på alla världens börser. Det finns oro för att vi är på väg ner emot nya bottennivåer. Det finns inga positiva nyheter, säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt


SAS har nått en överenskommelse med bolagets fackföreningar som förväntas leda till besparingar på totalt cirka 1,5 miljarder kronor. Piloterna bidrar med en besparing som motsvarar 700 miljoner kronor per år. Det sker genom att lönerna sänks rakt av med 6 procent. Dessutom förlängs arbetstiden och semestern blir kortare. Man accepterar att flyga med två piloter i stället för tre på USA-linjerna. Kabinfacket SCC inom Unionen får inga direkta lönesänkningar, men justerar sina traktamenten och fryser lönerna ända till 2011.

Kronraset fortsatte på onsdagen och euron steg över 11 kronor igen. Samtidigt steg den långa räntan. Europeiska Centralbanken, ECB, fortsätter att sänka sin ränta på torsdag, tror de flesta bedömare. Och framåt våren kommer krisen att tvinga både Riksbanken och ECB att närma sig nollränta.

15 av analytikerna tror att reporäntan sänks med en halv procentenhet, fem spår en sänkning på 0,75 procentenheter och två räknar med en sänkning på en hel procentenhet.
Se Dagens Spel av mig

Läs Dagens inlägg:

Världen darrar över raset
Domaren: Så stora bröst har du inte...
Skål på er!
Bra med finanskris
Lyx yacht säljes
Smisk, smisk och åter smisk.
Inbördeskrig i Övik
Alex Schulman mobbad av AIK-tränare
SAAB till salu på eBay...
Cha Cha Cha med döden...
Värre än befarat


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 BloggRegistret.se Nätets bästa sajter!