Bloggtoppen.se Sport Sport SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen Blogglista.se BlogRankers.com

lördag 27 december 2008

Räkning: 13 BILJONER kr...

Nicklas Lidström gick av isen tidigt i den andra perioden. Jag fick en puck på foten. Jag vet inte om jag kan spela mot Colorado i natt, säger backlegendaren till sportbladet.se.

Washington Capitals hade inga problem att skaka av sig jullättjan och hemmaslog Buffalo med 3-2 i natt. Särskilt Alexander Ovetjkin föreföll ha hållit sig föredömligt långt från skinka och nubbar. I synnerhet när han i mitten av tredje perioden satte det avgörande 3-1-målet. Precis innanför offensiv blå stötte han pucken mellan benen på stackars Henrik Tallinder, rundade svensken, tog emot sin egen tjusiga passning och smackade in pucken bakom en hjälplös Patrick Lalime i Buffalo kassen.

Jag vill bara påminna återigen att Sportbladet anser att Tallinder är en av de mest underskattade svenska spelarna i NHL. -3 förra matchen och rundningsmärke nu...

President George Bush har gjort slut på mer pengar på krig än någon av USA:s tio andra presidenter efter andra världskriget. Krigen i Afghanistan och Irak har hittills kostat motsvarande 6,6 biljoner svenska kronor. Bushs krig ingår inte i USA:s ordinarie försvars- underrättelsebudget utan de hamnar ovanpå den. Enbart det mot Irak är uppe i drygt fem biljoner kronor, visar en undersökning av Washingtonkongressens granskningsorgan CRS.

Varje dag har de två krigen gått på i genomsnitt drygt 2,2 miljarder kronor. CRS konstaterar dessutom att den verkliga prislappen för Irakkriget blir större än de fem biljonerna för direkta utgifter. Sedan tillkommer räntorna på de lån som USA lyft för att betala kriget. I framtiden följer utgifter för veteranerna därifrån.USA:s riksrevisor har även summerat vad återuppbyggnaden av det krigshärjade landet kostat tills nu, nästan 900 miljarder kronor, och då är det omstritt hur mycket som åstadkommits. Efter fem år är priset för Irakkriget något högre än det dubbelt så långa mot Vietnam. USA:s folkvalda är ännu oroligare för inflödande framtida räkningar. Kongressens budgetkansli försöker räkna på sådana, även om den tillträdande presidenten Barack Obama skulle snart och drastiskt trappa ner krigen. Beräkningen visar att efter en hemtagning av 160 000 soldater från Irak och Afghanistan, under hans första år i Vita huset, är där ändå 30 000 kvar om tio år för nära 3,4 biljoner kronor.

Om Obama nöjer sig med att ta hem 75 000 soldater under sin första mandatperiod blir kostnaden 6,7 biljoner kronor för de återstående på tio år. Detta ligger mer i linje med hans utfästelse om att satsa mer i Afghanistan. Summan för krigen som Bush startat kan därför år 2018 bli mellan tio och tretton biljoner kronor. Som jämförelse kostade Koreakriget mindre än 2,5 biljon kronor och Vietnamkriget nära fem biljoner.

Koreakriget fördes av Harry Truman och avslutades under Ike Eisenhower. Vietnamkriget var under Lyndon Johnsons och Richard Nixons tid, även om fröet till det såddes med John Kennedys stöd till regimen i Saigon. Det avslutades under Gerald Ford. Varken Jimmy Carter eller Ronald Reagan inledde något stort krig, den sistnämnde nöjde sig med att stödja antikommunistiska ledare och upprorsrörelser. Persiska vikenkriget under den äldre George Bushs tid vintern 1991 gick på 730 miljarder kronor. Bill Clintons insatser i Somalia och mot Serbien kostade inget ens i närheten av detta. Och USA under Barack Obama lär knappast har råd med ett stort krig. Hans regering får ägna sig åt att betala räkningarna efter företrädaren...
Vancouver Canucks kan behöva en Mats Sundin i gammalt gott slag – för tillfället går det nämligen trögt för laget. I natt kom andra raka förlusten när Edmonton vann med 3-2. Canucks har bara tagit två poäng de senaste fyra matcherna.

Det är som vanligt när ett lag får nys om en supervärvning, stannar hela laget upp och bara väntar på att "frälsaren" ska komma, när det egentligen bara handlar om att jobba ännu hårdare för att inte bli petad när "frälsaren" kommer...

Kenta Johansson försvinner efter säsongen. Ersättaren kan bli Pär Mårts. Enligt uppgifter till Sportbladet har HV kontaktat sin gamle guldtränare. Med risk för att låta tråkig så kan jag inte kommentera det, säger sportchefen Fredrik Stillman.

Vill verkligen Mårts tillbaka till HV? Ser ingen logik i det, det är att ta ett steg tillbaka.


Percy Nilsson jobbar vidare för att starta ett farmarlag till Malmö Redhawks i Köpenhamn. Och redan 2010 kan drömmen bli verklighet, enligt en dansk tidning. Syftet med projektet är att spelare ska kunna förflyttas fritt mellan klubbarna; lovande juniorer skulle exempelvis kunna stå på tillväxt i Danmark och matchas till viss del i Sverige, skriver Sydsvenskan.

Än så länge finns ingen fast spelplats för tilltänkta "Copenhagen Redhawks", men den saken är på gång, hävdar hockeyfinansiären Nilsson. Lagets hemmaplan blir en av de existerande hallarna i Köpenhamnsområdet, men tanken är att de största matcherna ska spelas i Malmö arena, säger han till sporten.dkSe Dagens Spel av mig

Läs Dagens Inlägg:

Civilisationernas Kamp = Körslaget?
Blir 2009 dystert eller?
Sorglig legend
Överklassens egen klass
Mäktigast i Sverige
Inte lika maffigt idag...
Mirakel sker än!
Räkning 13 BILJONER kr...
Bocken brinner!
Tigers klös sinar...


1 kommentar:

  1. Så vad händer framgent, och finns det någon hunger för en lösning till krig mot terrorismen. Sätta sprätt på pengar kan många, men lösa problem är svårare trots ett konto likt Joakim Von Anka.

    SvaraRadera

 BloggRegistret.se Nätets bästa sajter!