På juldagen tappade Arsenal sin 2-0-ledning till oavgjort borta mot Aston Villa. Men inte på grund av rent spel, enligt managern Arsene Wenger. Jag vet hur saker och ting fungerar här uppe. Domaren får skäll för första halvlek, och sedan i andra gynnar alla hans beslut hemmalaget, säger fransmannen till tidningen the Telegraph.
Särskilt förbaskad är den pressade tränaren över situationen som föranledde Villas reduceringsmål, när William Gallas orsakade straff efter knappt en timmes spel. Helt korrekt bedömt, tycker Martin O’Neill, medan Wenger inte alls håller med. Han hävdar i stället att Aston Villas assisterande tränare, John Robertson, tjatat till sig fördelar under pausvilan. I så fall en allvarlig och regelvidrig förseelse.
Aston Villa bekräftar på lördagen att Robertson faktiskt pratade med domarteamet, men betonar att ingenting varken sagts eller gjorts som skulle kunna vare sig hjälpa eller stjälpa endera laget. John ville diskutera en obstruktion på Agbonlahor tidigare under matchen. Men domarna ignorerade honom och valde att inte svara på några frågor, säger Martin O’Neill.
Jag tycker det låter som att Wenger är pressad och inte klarar av att hantera situationen. Hur många gånger har inte Arsenal fått fördel från domare? Det är fler än motgångarna...surt sa räven, eller hur Wenger?
I åratal har den engelska elitskolan Eton varit en symbol för klassamhället och den styrande överheten. När en ny generation elever nu nått samhällets toppositioner börjar den bilden förändras. Den konservativa institutionen tycks mer eller mindre smärtfritt anpassa sig till ett modernt England utan att tappa sitt inflytande.
I den här miljön har generation efter generation av inflytelserika brittiska män tillbringat merparten av sina tonår. Under de 568 år som Eton varit i drift har inte färre än 18 brittiska premiärministrar utbildats här liksom ett stort antal andra prominenta figurer. Även prinsarna William och Harry har nyligen tagit examen från Eton.
Även om en utbildning på Eton historiskt varit ett recept för framgång så har tidigare elever länge talat tyst om sin bakgrund. I takt med att Storbritannien moderniserats har elitskolan allt mer kommit att symbolisera ett klassamhälle där ett fåtal privilegierade bättrat på sina redan goda förutsättningar med en förstklassig skolgång och ett ännu starkare nätverk. Men när en ny generation Old Etonians nu tar plats i strålkastarljuset håller den bilden på att förändras.
Jag gick i en fantastisk skola och det är inget jag skäms för eftersom jag fick en utmärkt utbildning och jag vet vad en utmärkt utbildning innebär, sade exempelvis Toryledaren David Cameron i ett tal förra året.
Finns det då ingen sanning bakom kritiken mot Eton? Ett år på skolan kostar drygt 350000 kronor och även om drygt tjugo procent av de som antas får stipendier så följer en stor del av eleverna i sina förfäders fotspår. Vi kan inte sticka under stol med att majoriteten av pojkarna politiskt är center-höger och kommer från mycket välbärgade familjer, säger Tony Little, rektor sedan sju år tillbaka.
Skolans byggnader är utspridda över hela samhället och därför påminner Eton delvis om ett universitet. Eleverna bor i 25 inackorderingshem som alla kontrolleras av en föreståndare – en av lärarna med familj – och en husmor. Alla har egna rum och stort ansvar för att planera sin egen tid som för utom till studierna ägnas åt någon av de sjuttio föreningarna, sport eller musik.
Enligt rektorn är det Etons unika utbildning som ligger bakom skolans stora inflytande i resten av samhället. En som tvivlar på att Eton verkligen är på väg att reformera sig är BBC-journalisten Nick Fraser som skrivit boken The importance of being Eton om sin tid på skolan. Orsaken till att det går så bra för många som gått på Eton är att de kommer flesta kommer från en privilegierad bakgrund och att idén om behovet av en elit hålls vid liv där. Många går vägen via Oxford och Cambridge rakt in i samhällets toppskikt utan att någonsin behöva nudda marken. Och det är just det som är hela poängen med stället.
Nätverken bland gamla elever fortsätter enligt Nick Fraser att vara mycket viktiga inom kapitalstarka sektorer. Den mest brutala eliten i världen är den engelska. Den vet exakt hur den ska se om sitt hus på bästa sätt och det är anledningen till att den överlevt så länge.
I titelförsvarande Charlotte Kallas frånvaro är det Anna Haag som de svenska damförhoppningarna knyts till i Tour de ski. Och med elfte bästa tid i prologen var hon nöjd med sin inledning i kraftprovet. Hon var 14,6 sekunder bakom ettan Claudia Nystad, Tyskland. Av de övriga svenskorna åkte Maria Rydqvist överraskande bra i fristilsprologen med en 13:e plats, 16,2 sekunder bakom Nystad. Jenny Hansson var 34:a och Sara Lindborg 36:a.
Sju tävlingar på nio dagar ingår i Tour de ski. De två sprinttävlingarna är de som Haag ser som rasrisker i resultatlistan, oavsett lördagens insats. Förra året kom hon, då med efternamnet Olsson, på 13:e plats i skuggan av Charlotte Kallas succé. I år vill jag in på topp tio. Men det känns som om det är fler som är i bra slag i år, sade hon.
Marcus Hellner var med sjunde tid främst av svenskarna i den 3,7 kilometer långa herrprologen i Tour de ski på lördagen. Hellner, som tog sin första världscupseger i Gällivare i november, var 15 sekunder efter prologvinnande tysken Axel Teichmann. Av övriga svenskar var Anders Södergren 25:a (24 sekunder efter), Daniel Rickardsson 39:a (-30,3 sekunder) och Mathias Fredriksson 56:a (-43,1).
Bakom Teichmann följde närmast Dario Cologna, Schweiz och Petter Northug, Norge. Dessa tre får 15, tio, respektive fem bonussekunder i söndagens jaktstart i 15 km klassisk stil i Tour de ski. Prologen gick i fri stil.
Publiken höll Evander Holyfield, 46, som segrare – men domarna tyckte annat. Nu har Holyfield skickat in en protest till WBA (World Boxing Association). Jag förlorade inte. Jag vann, säger han.
WBA har kontor i Venezuela och Panama. Förbundets president Gilberto Mendoza har inte gått att nås för en kommentar. Men Robert Mack, WBA:s juridiska ombud, säger till Atlanta Journal Constitution: Vi tar emot protesten och låter vår mästerskapskommitté titta på den. Men processen går inte fort. Det kan ta veckor. Till och med månader.
På frågan om domslutet kan komma att ändras svarar han: Nej. Men om det är oklarheter kring ett domslut kan det bli en returmatch. Tja, det är väl det bästa, då kan de ju krama ur ännu mer pengar...
Det numera riksbekanta Jesusbarnet i krubban vid Stora Hotellet i Jönköping är borta igen. Vi var ju så glada inför julafton att Jesusbarnet var tillbaka, men på fredagskvällen såg ett vittne hur två pojkar varit framme och tagit barnet och slängt det i kanalen, säger Curt Ankarberg i julkrubbekommittén till Sveriges Radio Jönköping.
Jesusbarnet, en skulptur i naturlig storlek, stals första gången för en vecka sedan men lämnades tillbaka dagen före julafton. Vem som tagit Jesusbarnet då och lämnat tillbaka det vet man inte. Det här kommer bli Jönköpings svar på julbocken i Gävle...
Han är en av de minsta i JVM-laget. Men bär den tyngsta bördan på sina axlar. –En liten krigare, säger svenske förbundskaptenen Pär Mårts om Oscar Möller. Oscar Möller kom till JVM med Los Angeles Kings välsignelse. Den 180 centimeter långe och 81 kilo tunge spelaren har respektabla sex mål och 13 målpass på 28 matcher i NHL, och en istid på i snitt 13.46 per match.
Nu kommer han till Ottawa och JVM 2009 i en helt ny roll: som ledare. En viktig, för att inte säga avgörande, roll för den ende NHL-spelaren i det svenska JVM-laget. En av Oscars uppgifter är att lugna ner sina lagkamrater: Många spelare vill visa upp sig för alla de scouter som bevakar ett junior-VM, och de kör omkring på 110-procentsnivå. Det blir inte så bra, konstaterar Oscar Möller som med sin erfarenhet av NHL ska hjälpa till kanalisera den nervösa energin och anpassa spelet till JVM-nivå, med ett något lugnare tempo både skridsko- och passningsmässigt.
Något som gör att också Oscar Möller måste anpassa sitt spel. Tempot är ju betydligt högre i NHL och passningarna sitter på klubbladet hela tiden. Jag vet vilken roll jag har: jag ska vara en ledare som trycker på för att vi ska nå en högre nivå. Det är viktigt för varje lag att ha vissa spelare som tar ett stort ansvar och agerar exempel för de yngre spelarna så att de fattar rätt beslut, säger Oscar Möller. Han erkänner att det ibland är svårt att, för egen del, ta sådana beslut. Los Angeles är en stor stad och det finns mycket, mycket, att göra utanför hockeyn...
Se Dagens Spel av mig
Läs Dagens Inlägg:
Civilisationernas Kamp = Körslaget?
Blir 2009 dystert eller?
Sorglig legend
Överklassens egen klass
Mäktigast i Sverige
Inte lika maffigt idag...
Mirakel sker än!
Räkning 13 BILJONER kr...
Bocken brinner!
Tigers klös sinar...
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar