Bloggtoppen.se Sport Sport SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen Blogglista.se BlogRankers.com

lördag 27 december 2008

Blir 2009 dystert eller?

Trots de mörka molnen vid horisonten ser det inte alltför dystert ut för 2009 för alla som har kvar jobbet och som inte är beroende av rörliga ersättningar och bonusar. Många prognosmakare räknar med en ökad disponibel inkomst för de flesta hushållen, enligt DI.

Det tredje steget i jobbskatteavdraget tas efter nyår, samtidigt som den nedre gränsen för statlig inkomstskatt (20 procent) höjs till 31.690 kronor i månadslön. Vid en lön på 44.910 blir den statliga inkomstskatten 25 procent.

Kommunalskatten höjs i 91 kommuner och den nya genomsnittliga skatten i landet blir 31,52 skattekronor. Det är framför allt höjda landstingskatter som ligger bakom de höjda kommunalskatterna. Störst höjningar ser vi i Strängnäs (+ 1,55 kr), Vingåker (+ 1,4 kr) och samtliga kommuner i Norrbotten som åker på en höjning med 0,98. 18 kommuner sänker skatten. Skattesänkningar på 25 öre får bland annat Fagersta, Heby och Västerås.

Verksamma inom konsultbranschen, byggindustrin och fordonsindustrin får det tufft i löneförhandlingarna under 2009, vilket också lär gälla finansbranschen. Generellt räknar Swedbanks ekonomer med att lönerna i januari 2009 ligger 3 till 4 procent högre jämfört med lönerna i januari 2008.

Den maximala sjukpenningen höjs till 682 kronor per kalenderdag, en höjning med 28 kronor. Den högsta sjukpenninggrundande inkomsten blir nästa år 321.000 kronor.

Lägstanivån på föräldrapenningen ligger kvar på 180 kronor, medan den högsta ersättningen (390 dagar) höjs med 38 kronor till 910 kronor per dag.

Studiemedlen följer prisbasbeloppets utveckling och totalbeloppet höjs med 328 kronor per månad nästa år. Studiemedlen för fyra veckor blir då 7.820 kronor. Av detta är 2.684 kronor bidragsdelen. Fribeloppet höjs med knappt 5.000 kronor till 107.000 kronor per år. Vid inkomster över detta reduceras studiemedlen.Efter Riksbankens halvering av reporäntan i början av december har de rörliga boräntorna kommit ned mot nivåer långt under 4 procent. Mycket tyder på att de förblir låga, och eventuellt får vi se ytterligare en sänkning av riksbankschefen Stefan Ingves under nästa år.

En del i regeringens stimulanspaket var att plocka in även rotavdraget under avdraget för hushållstjänster. Det innebär att varje person får renovera, bygga om eller använda hushållsnära tjänster för 100.000 kronor om året. Avdraget, som egentligen är en skattereduktion, är värt hälften i sänkt skatt. Renoverar du för 100.000 kronor sänks skatten med 50.000 kronor. Det finns heller inga maxbelopp per bostad, så två delägare av en villa kan renovera för sammanlagt 200.000 kronor men efter skattereduktion i praktiken bara betala hälften.

Avdraget gäller själva arbetskostnaden, inte material. Det ska gå att få skattelättnaden direkt vid köpet av både hushållstjänster och rotavdrag. Missa inga avdrag! Avdrag.se

Räkna med högre hyreshöjningar under 2009 än vad som skedde i år. Prognoserna pekar på höjningar runt 3 procent.

På lördagen tog Järfälla ännu en sudden death-seger mot Uppsalalaget Storvreta i superligan i innebandy. I säsongspremiären i höstas vann nederlagstippade Järfälla i sudden death borta mot Storvreta, på lördagen vann blev det 6-5 till Järfälla hemma i Jakobsberg i norra Stockholm.

För tre veckor sedan meddelade Honda att de hoppar av kommande Formel 1-säsong på grund av finanskrisen. Nu kommer uppgifter om att Carlos Slim, världens näst rikaste man, räddar Hondas verksamhet. Det är den italienska tidningen La Stampa som rapporterar att Carlos Slim gått in och gett ekonomiskt stöd till Honda. Nyheten är fortfarande inte officiell eftersom alla detaljer ännu inte är klara.


Norska Statoil Hydro kommer inte att kunna hjälpa till om ryska Gazprom vid årsskiftet stänger av naturgasflödet till Europa. Bakom hotet om gasstopp står återigen oenighet mellan Ryssland och transitlandet Ukraina.Se Dagens Spel av mig

Läs Dagens Inlägg:

Civilisationernas Kamp = Körslaget?
Blir 2009 dystert eller?
Sorglig legend
Överklassens egen klass
Mäktigast i Sverige
Inte lika maffigt idag...
Mirakel sker än!
Räkning 13 BILJONER kr...
Bocken brinner!
Tigers klös sinar...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 BloggRegistret.se Nätets bästa sajter!