Bloggtoppen.se Sport Sport SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen Blogglista.se BlogRankers.com

tisdag 23 december 2008

Årets flopp

Torino-spelaren Angelo Ogbonna var på väg hem från en match i Serie A när han tappade kontrollen över sin bil och störtade ned från en bro. Backen klarade sig mirakulöst utan svårare skador. Enligt italiensk media störtade Ogbonna fyra meter ned från bron med sin bil och hamnade i det kalla vattnet. Han lyckades ta sig ur bilen och upp på land och fick senare hjälp av räddningstjänsten.

De affärer Kungsleden genomfört under december innebär att prognosen för det utdelningsgrundande resultatet för verksamhetsåret 2008 kan höjas till överstigande 800 miljoner kronor från tidigare 700 miljoner.

Rocklegenden Frank Zappa gillade historien bakom Rockbjörnen. Rock bear? What the hell is that? Rocklegenden Frank Zappa var skeptisk när han tog emot historiens första Rockbjörn 1979. Men ändrade sig snabbt när han förstod att priset inspirerats av en rakad björn från John Irvings storsäljande bok ”Garp och hans värld”.Med facit i hand finns det bra och dåliga beslut som tagits under 2008. Dessvärre överväger misstagen, skriver DI:s Björn Wilke.

Alla har överraskats av den usla utvecklingen 2008. Det gäller politiker, företagsledare, förvaltare, analytiker och aktieägare av de flesta varianter, stora som små, spekulanter som långsiktiga placerare. Borde man inte ha kunnat förutse hur illa det skulle gå? Varningstecken saknades sannerligen inte, men vid inledningen av 2008 kallades oroligheterna för börsfrossa.

De svenska verkstadsföretagen rapporterade rekordvinster när 2007 summerades. På bolagsnivå gick det knappast att se svårigheterna torna upp sig, i synnerhet som ett stående inslag i rapporterna var att man inte sett några effekter av finanskrisen.

Bara pessimister ville kalla tillståndet för något annat än en börsfrossa. USA:s ekonomi visade tillväxt under första kvartalet, de tyska storbolagen fortsatte med rekordvinster och förutsåg att hela året skulle bli bra, och så vidare. Vårsäsongen på Stockholmsbörsen avslutades med en hejdundrande utdelningsfest på cirka 140 miljarder kronor. Så sent som i halvårsrapporterna var det många bolag som kunde visa upp rekordresultat.

Men efter Lehman Brothers konkurs den 15 september blommade finanskrisen ut och spred sig över hela världen.Årets felbedömning. Trots allt tal om konjunkturavmattning fortsatte oljepriset uppåt under hela våren. Priset kulminerade kring 150 dollar per fat i början av juli och har fram till i dag fallit med 68 procent. Koppar, zink, nickel och de flesta andra råvaror har också fallit dramatiskt, men oljan är i särklass. Det höga oljepriset var för övrigt ett starkt skäl för Riksbanken att höja räntan i början av juli.

Globaliseringsrådet föreslog extra höga subventioner för eldrivna personbilar. Volvo Personvagnar avfärdade förslaget som populistiskt och tyckte inte att politiker ska lägga sig i teknikval. Hmmm, det var i maj och veckan efter att Ford hade vinstvarnat ännu en gång.

Dyrt att tacka nej. It-konsulten Tieto Enator tackade nej till Nordic Capital som ville köpa bolaget i våras. Sedan dess har kursen rasat med 40 procent eller med 2,5 miljarder kronor. Det är ändå småpengar jämfört med de 135 miljarder kronor som Yahoos aktieägare förlorat sedan Microsofts bud drogs tillbaka i somras.

Årets floppar. Den säkra aktieindexobligationen och kapitalförsäkringar. Sparformer som lockat med säkra eller skattefria vinster. När börskurserna halverats syns baksidorna tydligt, ingen avkastning på aktieindexobligationen och inga avdragsgilla förluster i kapitalförsäkringen.Hade du velat se U2 i Sao Paolo, Brasilien, 2006? Eller Buenos Aires, Argentina, samma år? Det kan du nu – i en biosalong. Låter det konstigt? Välkommen till framtidens bio – i tre dimensioner. Glöm röd-gröna brillor, psykedeliskt flimmer och huvudvärk efter en 3D-film.

Dagens 3D-bioteknik är snäppet vassare än så – med modern digital 3D delas bilden upp i projektorn i de tre grundfärgerna röd, grön och blå (RGB). Genom ett roterande färghjul i projektorn skapas två bilder med lätt förskjutna våglängder. De två bilderna visas på duken växelvis 120 gånger per sekund. 3D-glasögonen som används delar upp bilderna och visar dem något förskjutet – vilket skapar den tredimensionella effekten.Deutsche Bank har sänkt sin rekommendation på SSAB till behåll från tidigare köp, även S&P Equity Research sänker riktkursen för SSAB till 80 kronor, från tidigare 84 kronor.

Ikea-grundaren Ingvar Kamprad vill att möbeljätten tar en paus i expansionen. I stället ska bolaget ägna sig åt att rätta till fel och brister, säger han till Sydsvenskan. Den kommande tiden ska Ikea ägna sig åt att se över organisationen, och slår därmed av på expansionstakten.

Han säger också att han tycker att Ikea blivit en väl stor organisation, som är svår att manövrera.

"Jag tycker att vi blivit för tungrövade. Framför oss har vi några intensiva år som inte handlar så mycket om att bygga nya varuhus som att förbättra, bli duktigare på att betjäna våra kunder, bli sparsamma och försöka avbyråkratisera oss. Trots allt snack om enkelhet har det blivit en besvärande byråkrati inom Ikea", säger han till Sydsvenskan, och tillägger att det nu finns för många experter och kommittéer som ska tycka till innan bolaget fattar beslut.

Han anklagades för att ha filmat ut Emmanuel Adebayor. Nu slår Liverpools Alvaro Arbeloa tillbaka mot anklagelserna. Det var inte mitt fel, det var Adebayors, säger Arbeola enligt Daily Star. Jag vill inte bli inblandad i någon kontrovers med Arsenal, men jag fick ett slag i ansiktet och om domaren därefter visar det gula kortet så är det inte mitt problem, säger han.

Bajens läcka från den egna hemsidan visar sig stämma. Moldaviske mittbacken Igor Armas, 21, är klubbens senaste nyförvärv. Han kommer att spela i Hammarby från och med kommande säsong, säger en källa med anknytning till klubben till Sportbladet.se.Se Dagens spel av mig

Läs Dagens inlägg:
Årets flopp
Mobiltelefon till julklapp? Blä!
Stjärnsmällen...
Kasta en sko på Bush om du vill!
Kanontransvestiter
Mutad?
Galen idiot...
Ugh, det svider...
Panik?
Underskattad? Pyttsan!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 BloggRegistret.se Nätets bästa sajter!