Bloggtoppen.se Sport Sport SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen Blogglista.se BlogRankers.com

lördag 27 december 2008

Mäktigast i Sverige

Mäktigast i Sverige är...Fredrik Reinfeldt och näst mäktigst är Anders Borg. Zlatan är nia och Bo Lundgren är bäste nykomling med 26:e plats.

Tja, det vore kul om Zlatan passerade Statsministern...

DNB Nor har kontroll över stora delar av Maths O Sundqvists tillgångar. DI kan avslöja att den norska storbanken har lånat finansmannen betydande belopp. Panter för över 600 miljoner är redan realiserade och DNB Nor sitter på Fabegeaktier värda över en halv miljard kronor, enligt DI. Enligt DI:s källor har DNB Nor även säkerhet i delar av Maths O Sundqvists privata fastighetsbolag, där de stora bolagen är Norrvidden och Fabös.

Danska ishockeyförbundets (DIU) ordförande Enver Hansen: Det finns ett par hinder, bland annat med en spelplats utanför Danmark. Men jag ser positivt på Percy Nilssons planer, de sportsliga och kommersiella perspektiven på Copenhagen Redhawks är intressanta. DIU är öppet för en diskussion.

Det sker ett generationsskifte bland de tongivande ekonomerna. Och allt fler av dem är kvinnor. En ny fyrklöver bland de mest inflytelserika ekonomerna har kommit under senaste året: ­Cecilia Hermansson vid Swedbank, Annika Winsth vid Nordea, Lena Westerlund vid LO och Lena Hagman vid Almega. Dessa fyra kvinnor är välkända sedan tidigare och har lång erfarenhet av ekonomiskt analysarbete. Det blir ingen revolution, även om de tar över efter 15 år äldre män: Skillnaden i generation betyder nog mer än kön. Det är viktigt med fler kvinnor på ledande poster, men man kan inte säga att vår analys av till exempel Riksbanken blir annorlunda. Däremot tror jag att min syn på demografiska frågor, till exempel avvägningen mellan pensionärers och yrkesarbetandes intressen, är annorlunda än 40-talisternas, framhåller Lena Westerlund - själv född 1963.

Förlust på planen men publikrekord och storvinst sidan om. Med Henrik Larsson i laget tjänar FC Helsingborg mer pengar än någonsin. Ungefär 100 000 kronor tjänar vi på matchen i dag, det är väldigt mycket pengar för oss, säger klubbens ordförande Krister Azelius.

Sex av tio börs-vd:ar räknar med att Stockholmsbörsen kommer att stiga under 2009. 15 procent av cheferna tror däremot på ännu ett börsår med fallande kurser. Det visar en stor undersökning där 100 vd:ar från svenska börsföretag har deltagit, enligt DI.Den norska lagen om jämställdhet i styrelserummen fyller ett år på nyårsafton. Inte ett enda av de företag som omfattades av lagen har tvångsupplösts. Alla hittade minst 40 procent kvinnor till sina styrelser och de verkar nöjda med sina val. Nu är det männens tur. Norges jämställdhetsminister Anniken Huitfeldt vill kvotera in även dem - som anställda på barndaghem.

Det var 1 januari 2008 som den trädde i kraft. Näringslivet hade misslyckats att på egen hand få upp antalet kvinnor i styrelserummen. 2002 var andelen bara sex procent. Det gjorde att näringsminister Ansgar Gabrielsen i den förra borgerliga regeringen surnade till. Det skulle ta 200 år i den takt som andelen ökade innan det fanns 40 procent kvinnor. Utan att rådgöra med sin egen statsminister eller sitt eget parti, høyre, lanserade han förslaget om en kvoteringslag. Motståndarna togs på sängen.

Farhågorna - eller ska vi kalla det fördomarna - mot vilken roll kvinnorna skulle få i styrelserna besannades inte: "Man byter ut ett par griniga gamla gubbar som ingen orkar höra på mot några unga damer som ingen orkar höra på heller, men som i alla fall är söta att se på, så är saken biff", ironiserade chefsrekryteraren Elin Ørjasæter, i en debattartikel 2006.

En färsk undersökning bland 448 styrelsekvinnor som gjorts av Mona Lippold och Marit Sandaaker, visar emellertid att 85 procent av kvinnorna anser att de får genomslag för sina förslag. 95 procent säger att deras åsikter och ståndpunkter tas på allvar.

Sirius är i fantastisk form för tillfället. Laget har vunnit inte mindre än sju raka matcher, trots att motståndet i de tre senaste matcherna har varit av absolut toppklass: Västerås, Sandviken och Hammarby. Ganska osannolikt. På pappret är det tre förluster, säger Sirius tränare Magnus Berglund.När konjunkturen viker kan vi räkna med att ännu fler försöker fiffla med aktiekurserna. Antalet anmälningar om misstänkta insiderbrott och otillbörlig marknadspåverkan har ökat stadigt men Ekobrottsmyndigheten är beredd på att trenden accelererar. Sedan Sverige fick en ny lag om insiderhandel 2005 har antalet anmälningar stadigt ökat. Senaste året har fallen av otillbörlig marknadspåverkan tredubblats. Samtidigt har anmälningarna om de mer komplicerade och svårutredda insiderbrotten fallit tillbaka.

Otillbörlig marknadspåverkan (OTM) innebär att man försöker påverka kursen med otillåtna medel. En mycket vanlig typ av händelse är när någon köper aktier från sin vanliga spardepå och säljer till sin pensionsdepå i Luxemburg till underkurs för att kunna göra förlustavdrag för en tidigare vinst. Det är naturligtvis förbjudet, påpekar Yngve Rydberg. Sådana fall uppmärksammas alltid av börsens övervakning och förutom att det renderar en anmälan och utredning så går affären oftast tillbaka.

De egentliga insiderbrotten är färre och oftast svårare att utreda. Det blir rent "detektivarbete". Särskilt gäller detta om man använder sig av bulvaner. Insiderbrotten fångas in genom att man systematiskt går igenom handel som gjorts i samband med storaffärer. Styrelseprotokoll tas hem och synas och hittas avvikelser granskas insiderspersonerna och de som finns i deras närhet. Högsta domstolen har det senaste året satt käppar i hjulen för brottsbekämparna. I en dom i våras i det så kallade Tivoxmålet sade HD att det är fritt fram att handla på insiderinformation, bara den inte är mer specificerad än "köp" eller "sälj".

Lagstiftningen är ny och det finns ingen egentlig praxis än. Det kommer sannolikt fler fall till HD. Man kan inte heller stirra sig blind på domar. Det är mycket som står på spel och även om det inte blir åtal innebär att bli anhållen för de flesta att man aldrig försöker ytterligare en gång. Det är ändå förvånande att man riskerar så mycket. Det måste vara ren girighet.

Rot-avdraget för renoveringsarbeten gäller svenskar i hela EU eftersom det är en del av regelverket för hushållsnära tjänster. Äger man ett hus på till exempel Costa del sol går det bra att dra av kostnaderna även om det är spanska byggnadsarbetare som gjort jobbet — något som socialdemokraterna nu kritiserar, rapporterar SR Ekot.Antingen Lassana Diarra, som köptes från Portsmouth, eller Ajax-ynglingen Klaas-Jan Huntelaar måste ställas utanför klubbens trupper i Europamatcherna. Orsaken är att båda redan deltagit i Uefacupen med respektive tidigare lag, vilket hindrar medverkan för spanjorernas räkning.

Det europeiska fotbollförbundet, Uefa, skriver i sitt regelverk att en klubb kan registrera maximalt tre nya namn i Champions Leagues andra fas efter nyår. Vid särskilda tillfällen tillåts en av dessa att ställa upp – trots att han under samma säsong representerat någon annan förening i Uefacupen.

Enligt tidningen Marca hade dock huvudstadsdominanterna tänkt sig att söka dispens för såväl Diarra som Huntelaar, utan att vara medvetna om de rådande, strikta bestämmelserna. Senast den 1 februari måste Real Madrid fatta beslut om vem som ska petas, förutsatt att inga extraordinära omständigheter kan presenteras för Uefa.Se Dagens Spel av mig

Läs Dagens Inlägg:

Civilisationernas Kamp = Körslaget?
Blir 2009 dystert eller?
Sorglig legend
Överklassens egen klass
Mäktigast i Sverige
Inte lika maffigt idag...
Mirakel sker än!
Räkning 13 BILJONER kr...
Bocken brinner!
Tigers klös sinar...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 BloggRegistret.se Nätets bästa sajter!