Bloggtoppen.se Sport Sport SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen Blogglista.se BlogRankers.com

fredag 26 december 2008

Pengar, makt och Ryssland...

Magnus Pääjärvi-Svensson - yngst och kaxigast. Nu är han ute efter revansch i junior-VM. Han går inte i gång på snacket om att han är yngst i laget. Jag är säker på att vi tar guldet, säger 17-åringen kaxigt. JVM-premiären mot Finland är nära. Året innan var han truppens stora skräll, historisk till och med. Pääjärvi-Svensson blev den hittills yngste svenske spelaren någonsin i ett JVM. I dag är han en av de viktigaste.

Han är på allvar etablerad i elitserien och när tidningen Hockey News rankar de hetaste namnen inför sommarens NHL-draft är han sjua. Toppar gör Modos superlöfte Victor Hedman, 18, även han med i det svenska JVM-laget. Den här säsongen känns det som om jag har gått upp en "level", säger Pääjärvi-Svensson på sin skånska dialekt, kryddad med en släng ungdomligt tv-spelsspråk. Han beskriver sig som en "skön, glad och öppen Malmöpåg" med Mif Redhawks som moderklubb. Numera hittar vi honom knappt 100 mil norrut. Där, hos tabelltian Timrå, spelar även storebrorsan Björn Svensson, fem år äldre än Magnus. Det senaste året har antalet intervjuer ökat enormt för den yngsta av bröderna. Många spelare tycker att medier är besvärligt. Magnus Pääjärvi-Svensson är inte en av dem.

Jag gillar uppmärksamheten. Men jag är inte den som skriker efter det. Men i Kanada är det en helt annan grej. Det är fullt normalt med 30 journalister som rycker i en. Det ska bli spännande att uppleva.

Det känns befriande att Mårts kaxiga vinnarsnack har satt sig hos grabbarna, nu gäller det bara att realisera det hela, vilket brukar var den svåraste biten, låtdet inte stanna vid mycket snack och lite verkstad...


Arsenals manager Arsene Wenger sa att Aston Villa inte kunde vinna titeln. Repliken: Aston Villa norpade poäng av Arsenal. Zat Knight tryckte in 2–2 på tilläggstid. Det känns frustrerande, säger Wenger. ”Mittenlaget” Aston Villa har trängt sig in bland topplagen – och i dag visade Martin O’neills manskap att laget är där för att stanna. Arsenal håller inte ända in i kaklet. De har tappat två viktiga matcher på tilläggstid, Aston Villa och ottenham - det håller inte för att vinna ligan.Aktiefonderna går mot sitt sämsta år hittills och en tredjedel av pengarna är borta. Nästan bara räntefonder ligger på ett beskedligt plus. Den överlägset största, Premiesparfonden, har fått se ett gigantiskt ras på 36 procent fram till 15 december. Fondernas snitt ligger lika eländigt. Det betyder att 2008 med stor sannolikhet blir det sämsta fondåret hittills. Om det inte händer ett mirakel så ser det ut att bli så. Det ser ut att bli det sämsta året på Stockholmsbörsen på drygt 100 år, säger fondinformationsföretaget Morningstars analyschef Jonas Lindmark.

Men kanske är det dags att bli lite mer riskbenägen igen. Alla de dåliga nyheter som rimligtvis kan komma nästa år borde redan vara med i börskurserna efter ett så dramatiskt ras. Så i ett femårsperspektiv borde man med marginal hunnit få en global högkonjunktur igen, säger Lindmark.

Underläge med 0–4 i paus. Då blev Hulls tränare Phil Brown vansinnig, vägrade släppa in spelarna i omklädningsrummet och skällde ut dem inför en hel arena. Jag försökte hålla dem vid liv för det såg ut som att de var döda, säger han. Våra 4 000 tillresta fans förtjänade någon slags förklaring för insatsen i första halvlek och det var svårt för mig att göra det från ett stängt omklädningsrum. Vi var skyldiga fansen en ursäkt. Om utskällningen gav effekt? Delvis. Någon mirakelvändning blev det inte, men Hull spelade i alla fall oavgjort i andra halvlek.


Tre bortglömda bollbriljanter slog till med blixt och dunder för topplagen i Premier League. Vassast av dem alla var Robbie Keane, som krönte Liverpool till vintermästare med två finfina mål. Boxing Day är närmast ett sakrament för Storbritanniens sportgalna. Ligan firar halvtid, om än med en något haltande tabell, och tendenserna inför avgörandet i maj brukar kunna skönjas allt tydligare. Såväl i toppen som botten.

I serien innebär resultaten att Chelsea befäster sin andraplats, bakom suveräna Liverpool, medan United blir kvar några pinnhåll under. Men de har dessutom två hängmatcher att klara av.

Kreml har ökat sitt inflytande över jätteföretaget Norilsk Nickel via ett stort lån till den djupt skuldsatte oligarken Oleg Deripaska. Kreml har dramatiskt stärkt sitt grepp över ekonomin under Vladimir Putin. Han och efterträdaren som president, Dmitrij Medvedev, har dock sagt gång på gång att de inte tänker förstatliga företag för gott utan sälja dem med vinst senare. Norilsk Nickels aktieägare höll på fredagen ett extra sammanträde där de enhälligt valde Putins förre stabschef Aleksandr Volosjin till styrelseordförande.

Volosjin har djupa rötter i regimen: han var också stabschef för förre presidenten Boris Jeltsin. Han hävdade att han inte ser sig som företrädare för staten "eftersom jag i dag har valts av privata aktieägare". Men han tillade: Eftersom jag har arbetat länge för staten ligger dess intressen nära mitt hjärta. Statsbanken VEB lånade Deripaska 4,5 miljarder USA-dollar. I utbyte tog banken Deripaskas 25-procentiga andel i Norilsk som säkerhet. Staten uppskattas nu ha hälften av aktierna i Norilsk som pant eftersom en annan delägare, Vladimir Potanin, också har pantsatt sin aktieandel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 BloggRegistret.se Nätets bästa sajter!